dissabte, 10 d’abril del 2010

"Català normalitzat en un món multilingüe" de Bernat Joan i Marí.


Tasca: confeccionar algunes preguntes en relació al llibre que no sapiguem contestar i que puguem fer a Bernat Joan i Marí.

1. Què li ha fet arribar a la conclusió o per què està convençut de que cada llengua és una eina diferent de veure, percebre i construir el món?


2. Vostè diu que un món multilingüe no és el mateix que un món globalitzat, per què?

3. Creu que hi ha una intima relació entre la situació precària que viu el català a Eivissa amb la forma que tenim aquí de preserva la cultura o de cuidar la nostra illa?

4. L’anglès s’ha de veure com l’espanyol envers el català?


5. Al seu llibre diu: “no podem viure plenament en català, però hi ha departaments universitaris que funcionen íntegrament en la nostra llengua i podem accedir al món [...] sense usar cap llengua que no sigui la catalana. I això no passa en cap de les llengües minoritàries. Com tampoc no podem observar una precarietat com la nostra en cap de les llengües normalitzades” (pàg. 77).
Per què considera que estem entre les llengües normalitzades i les llengües minoritàries, però sense estar a cap dels dos grups?


6. Personalment crec que per evitar futurs prejudicis i fer entrar la llengua catalana per bons ulls a les noves generacions ho hem de fer mitjançat l’educació i des d’edats molt primerenques. Però com ho fem per a que les generacions actuals no acomodin aquestos prejudicis com si fossin veritats irrefutables? Per exemple, per a que no creguin que el català es una imposició, que no és útil, que català i eivissenc no són la mateixa llengua, etc.


7. Per què assegura que “l’aprenentatge d’una llengua va unit de forma irresoluble al coneixement de la cultura del poble que la parla” (pàg. 102)? Així conèixer una cultura implica aprendre una llengua, no?


8. Suposadament les institucions públiques preserven la cultura i tot allò que sigui un bé públic. Si partim de que la llengua és cultura i per tant un bé comú per a tota la humanitat, per què no es preserva de igual forma que es preserva un parc natural o un edifici històric?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada